Profil vinařství


Poznejte nás blíže

Jmenuji se Vladimír Lojda a v roce 2014 jsem založil vinařství VINO LOIGI. Název odkazuje na moji přezdívku, pod kterou mě znají přátelé. Moje vinařství je malý rodinný podnik zaměřený na výrobu kvalitních vín tradičními postupy.

Ve vinařství navazuji na práci svého dědy Slavoje Svobody, který v 50. letech 20. století založil ve Znojmě rodinnou tradici přípravy domácího vína a jehož malý vinohrad s výsadbou ze 60. let mi poskytuje trochu těch nejlepších hroznů. Pravě od něj jsem se naučil vše důležité. V jeho práci pokračoval můj strýc Slavoj Svoboda a od roku 2010 je příprava vína jen mojí zodpovědností.

Základem pro naše vína jsou co nejkvalitnější hrozny ze špičkových viničních tratí Znojemska. Hrozny jsou vždy sklízeny ručně do malých beden, rychle a šetrně dopravované ke zpracování. Ve sklepě je využíváno ručního odstopkování nebo šlapání hroznů nohama. Naležení nebo nakvášení rmutu. Mošt není "ošetřován" žádnými aditivy, maximálně s výjimkou bentonitu a malého množství síry.

Vladimír Lojda s manželkou u kvevri

Vína jsou kvašena spontálně bez použití selektovaných kvasinek. Pro kvašení jsou používány dřevené sudy, skleněné demižóny, hliněná kvevri, případně malé nerezové tanky. Po fermenteci následuje zrání na kvasničných kalech, často doplněné spontální jablečno-mléčnou fermentací.

Vína jsou lahvována často bez filtrace nebo jen minimálně filtrována. Před lahvováním je víno mírně přisířeno nebo je lahvováno zcela bez chemické konzervace.